Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.
W dniu 9 maja 2022 r. w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020 Podprogram 2021, Podkarpacki Bank Żywności przy współpracy z Gminnym Ośrodkiem Pomocy Społecznej w Świlczy zorganizował warsztaty kulinarne w ramach działań towarzyszących skierowane do uczestników w/w programu, które odbyły się w Gminnym Klubie Seniora w Trzcianie.
Warsztaty były prowadzone przez trenera kulinarnego. W ramach warsztatów uczestnicy mieli możliwość poszerzyć swoją wiedzę na temat zasad zdrowego odżywiania oraz wpływu doboru produktów żywnościowych na polepszenie stanu zdrowia. Na warsztatach uczestnicy pracowali w grupach ucząc się nowych przepisów i przygotowując zdrowe przekąski, które kolejno każdy miał możliwość spróbować m.in. sałatkę z ciecierzycą, wegańską pastę rybną, a na deser batony owsiane bez pieczenia. Następnie został przeprowadzony krótki wykład przez trenera kulinarnego o produktach, które zostały wykorzystane do przygotowania posiłków oraz o zdrowych zamiennikach.
Mamy nadzieję, że wiedza zdobyta na warsztatach kulinarnych zachęci uczestników do zdrowego odżywiania.