Dzieci z lodami

Dzieci ze Środowiskowej Świetlicy Socjoterapeutycznej w Świlczy na lekcji muzealnej, która odbyła się 15 lipca, analizowały historie powstawania lodów.

Lody – tradycyjny, pyszny deser dla każdego na każdą okazję i każdego dnia! Są słodkie, owocowe, waniliowe, czekoladowe po prostu magiczne jak na deser przystało. I choć wszyscy wiedzą, że są dość tuczące (zawierają ok. 10% tłuszczu), lubimy je zjeść. Jednak deser lodowy jest bardzo odżywczy – zawiera białka, sole mineralne, witaminy E i A.

Lody tradycyjne

Lody wymyślili Chińczycy ok. 5 tysięcy lat temu…Owoce wtedy miażdżono i podawano w miskach ze skruszonym lodem. Jednak postęp cywilizacyjny i tu miał miejsce, dlatego też ok. 2 000 lat p.n.e. w Chinach wymyślono, że papkę powstałą z gotowanego ryżu i mleka po dodaniu do niej owoców i przypraw można włożyć do śniegu i ją zamrozić. I tak powstała namiastka prawdziwych lodów.
W starożytnej Europie Grecy raczyli się „śniegiem z Olimpu”. Była to mieszanka lodu, soków owocowych, miodu i wina. Rzymianie lody urozmaicali miodem, cynamonem, wodą różaną i fiołkami. Nie stronili od migdałów, daktyli i fig. Wielbicielem lodów był Cesarz Neron. Lody dla współczesnej Europy a potem dla całego świata odkrył najprawdopodobniej wenecki podróżnik -Marco Polo. Jak głosi legenda Marco Polo, który często gościł w Chinach, wykradł Chińczykom tajną recepturę i sprzedał weneckim cukiernikom. Dzięki tej kradzieży powstały słynne pierwsze kremowe weneckie lody śmietankowe. Ale Sycylijczycy i tak twierdzą, że nauczyli się produkcji lodów od Arabów już w IX lub X wieku i, że to oni jako pierwsi w Europie, wytworzyli lody.

Sorbety

Sorbet wymyślili Arabowie, którzy swój wynalazek nazwali szarba. Szarba była mieszkanką zmrożonych przecierów owocowych i cukru z dodatkiem alkoholu. Turcy natomiast stworzyli współczesne sorbety (dawny „szerbet”), które są niskokaloryczne i beztłuszczowe, polecane osobom z nadwagą. Grecy natomiast degustowali przysmak zwany granita (zresztą jest do dzisiaj stosowany). Są to drobiny lodowe z soku owocowego. Gdy się rozpuszczają, powstaje pyszny, orzeźwiający napój.

Lodziarnie

Pierwsza lodziarnia powstała we Francji, a dokładnie w Paryżu w roku 1686. Była to Café Procope. Jej pomysłodawcą był Sycylijczyk Francesco Procopio de’Coltelli.

Zajęcia odniosły się do historii lodziarni w Rzeszowie, do asortymentu jaki serwowały dla chętnych i bogatych, bo był to produkt drogi.

Dzieci na zakończenie lekcji miały za zadanie wypisać artykuły jakie wzięły by ze sobą na letni piknik. Nikt nie zapomniał o lodach w termosie.

Ten dzień musiał zakończyć się w Mini Cafe – gdzie każdy zakupi lody i sorbety.

https://cookandlove.pl/blog/slodka-historia-jak-powstaly-lody.html

Magdalena Lisowska
Kierownik Środowiskowej Świetlicy Socjoterapeutycznej w Świlczy


Zapraszam do galerii zdjęć: